Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Humus z cieciorki i cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 puszka
oliwa do smaku
czosnek 2-3 ząbki
mączka migdałowa 2-3 łyżki
cytryna 1 duża
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
chili płatki do smaku
cukinia 2 średnie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Humus z cieciorki i cukinii

Cukinię umyć, utrzeć na grube wióry, posolić, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i udusić na niewielkiej ilości oliwy - pozostawić do ostygnięcia.
Do cukinii wcisnąć czosnek, dodać pieprzu i mielonych migdałów - wymieszać.
Cieciorkę osączyć z zalewy, przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem oliwy.
Kiedy powstanie gęsta masa, dodać uduszoną cukinię i ponownie zmiksować jak najdokładniej.
Masę doprawić sokiem z cytryny, chili oraz pieprzem.

Podawać z pieczywem świeżym lub tostowanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 24.06.2016 07:32
smakowity humus

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak