Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek cukiniowy z ziarenkami i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szkl.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól duza szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 1 szkl.
olej z orzechów włoskich 1/4 szkl.
jajko 1 duże
skórka cytrynowa do smaku
ziarna słonecznika 2-3 łyżki
ziarna sezamu 2 łyżki
migdały mielone 2-3 łyżki
orzechy 2-3 łyżki
masło do formy
cukinia 1 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek cukiniowy z ziarenkami i orzechami

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnym naczyniu połączyć startą cukinię (ze skórką), olej orzechowy, cukier, roztrzepane jajko, skórkę startą w wyszorowanej cytryny, ziarenka i orzechy - dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać tylko tyle, aby suche składniki zawilgotniały od mokrych.
Masa nie powinna być wymieszana zbyt dokładnie!

Foremkę keksową wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 50-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Po upieczaniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut, a następnie wyjąć na kratkę i wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak