Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 75 gram
mąka ziemniaczana 75 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier drobny 100 gram
sok z cytryny 2 łyżki
Krem:
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 600 ml
cukier waniliowy 2 łyżeczki
oraz:
melon Galia/miąższ/ 500 gram
miód prawdziwy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
likier maraschino 2 łyżki
płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na ciasto upiec biszkopt w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242523/biszkopt-jasny-do-tortow.html.

-Przy pomocy specjalnej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/, przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Od czasu do czasu przemieszać.
-Pozostały miąższ wybrać łyżeczką, przełożyć do plastikowego pojemniczka blendera i przy pomocy metalowej końcówki zmiksować na puree.
-Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną ,zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki mocnego alkoholu, wymieszać.
-Kulki melona przełożyć na sitko, odsączyć, a sok dodać do ponczu.
-Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.

-Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. -Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem.
Krok 1 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
2
-Połowę masy wyłożyć na dolny blat biszkoptu, rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu. Kilka łyżek kremu wyłożyć na wierzch i do obłożenia boków ,a resztę umieścić w rękawie cukierniczym.
Krok 2 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
3
-Po wyłożeniu i rozsmarowaniu kremu na wierzchu i po bokach tortu można przystąpić do dekoracji. Wystarczy wierzch obłożyć kuleczkami melona, a wolne przestrzenie między owocami przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wypełnić kremem.
Krok 3 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto
4
-Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi.
-Tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki .
Krok 4 - Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 23.08.2016 08:59
Ale pyszności !
IZABELA29 13.04.2016 07:27
Takiego nie jadlam
ben-ka 07.01.2016 10:06
Bardzo mi się podoba ten deser.
Dorota76 07.10.2015 07:05
super wygląda
Sarenka 10.06.2013 20:42
Ależ apetycznie się zapowiada!
Agnieszka_B 16.08.2012 20:57
Fajny torcik!
fijolek91 16.08.2012 20:11
pysznie:)
czekoladka_m 16.08.2012 15:12
pysznie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak