Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremówka maślana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 gram
cukier pude 100 gram
śmietana 3 łyżki
masło 200 gram
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 2% 0,6 litra
jajko 5 sztuk
cukier 220 gram
masło 250 g 140 gram
mąka tortowa 120 gram

Przepis i sposób przygotowania na: kremówka maślana

Mąkę, masło cukier puder, śmietanę i żółtko zagniatamy jak na kruche ciasto. Wsadzamy je do lodówki na około 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na 2 części i jedną część kładziemy na blachę. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Pozostałe składniki użyjemy do robienia masy budyniowej. Cukier, mąkę, i jajka mieszamy w szklane mleka. Pozostałe mleko gotujemy mieszając. Gdy mleko będzie się gotować wlewamy wszystkie składniki i mieszamy przez 3 minuty. Masło miksujemy dodając gotowy budyń. Ubijemy do momentu aż masa będzie puszysta i miękka. Następnie krem kładziemy na ostudzone ciasto i wsadzamy do lodówki na 2 godzimy. Kremówkę można posypać cukrem pudrem lub kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 14.11.2013 14:55
pyszny deser:)
Margo1 25.06.2013 21:29
strasznie apetyczna
eliza135 18.11.2012 19:48
palce lizać
Monika58 10.10.2012 12:39
smaczne
1j1o1l1a1 16.08.2012 16:41
pyszności
Agnieszka91 16.08.2012 14:16
Poproszę o kawałek...
halina17 16.08.2012 13:37
Pyszna kremówka , uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak