Sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową, filet z kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone składniki przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich posiekany tymianek i oregano, paprykę słodką, łyżeczkę białego pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Z porów odciąć liście. Pozostałe części pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Rurki makaronowe nadziać przygotowaną masą mięsną. Układać ciasno, jedna obok drugiej, na przygotowanej pierzynce z porów. Na rurkach umieścić pokrojone w plastry pieczarki.

Bulion drobiowy wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną, gałką muszkatołową oraz pozostałą solą i białym pieprzem. Przygotowanym sosem zalać cannelloni w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 45 minut. Na wierzchu zapiekanego makaronu ułożyć ser żółty pokrojony na plastry. Nie zmieniając temperatury wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem można udekorować świeżym oregano.

Komentarze

  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo ładne zdjęcia i apetyczne jedzonko :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna47

    Nigdy nie robiła apetycznie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Uwielbiam potrawy z makaronem
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak ja dawno ich nie robiłam.................

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !