Zapiekane cannelloni z mięsem

Zapiekane cannelloni z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    400 g
  • filet z kurczaka

    250 g
  • pieczarki

    250 g
  • ser żółty

    150 g
  • cannelloni

    15 rurek
  • por

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • tymianek

    3 (świeży)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową, filet z kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone składniki przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich posiekany tymianek i oregano, paprykę słodką, łyżeczkę białego pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Z porów odciąć liście. Pozostałe części pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Rurki makaronowe nadziać przygotowaną masą mięsną. Układać ciasno, jedna obok drugiej, na przygotowanej pierzynce z porów. Na rurkach umieścić pokrojone w plastry pieczarki.

Bulion drobiowy wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną, gałką muszkatołową oraz pozostałą solą i białym pieprzem. Przygotowanym sosem zalać cannelloni w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 45 minut. Na wierzchu zapiekanego makaronu ułożyć ser żółty pokrojony na plastry. Nie zmieniając temperatury wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem można udekorować świeżym oregano.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

28.06.2015 09:03
Jak ja dawno ich nie robiłam.................

Gosia40

22.08.2012 13:03
Uwielbiam potrawy z makaronem

Katarzyna47

15.08.2012 22:55
Nigdy nie robiła apetycznie wyglądają

Mysiunia

15.08.2012 22:37
bardzo ładne zdjęcia i apetyczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat