Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
miód 1 łyżka
jajko 1 szt.
mleko 1/2 szklanki
jabłko 1 szt
sok z cytryny 1/2 cytryny
cynamon do smaku
kardamon do smaku
drożdże suche 1,5 opakowania
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami

Łączymy ze sobą suche składniki (mąka, cukier z wanilią, sól, drożdże)
W osobnym naczyniu mieszamy mleko z miodem i jajkiem, następnie dodajemy do suchych składników.
Dodajemy miękkie masło, oraz wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)

W międzyczasie kroimy i oczyszczamy jabłko. Kroimy w bardzo drobna kostkę.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dolewamy do pokrojonych jabłek.
Dodajemy cynamon, kardamon i wszystko razem mieszamy.

Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego placki (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką)
Na środek placka kładziemy jabłka i zaklejamy placek (jak pierogi) i formujemy "bułeczki"
Układamy "buły" na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawiamy na kolejne 30 min

Bułeczki możemy posypać kruszonką
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 15.08.2012 20:39
świetne :)
Aleksandraa 15.08.2012 20:39
świetne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak