Przepis i sposób przygotowania na: Razowa tarta z kurczakiem
Mąkę wysypujemy na blat/stolnicę dodajemy jajko i posiekane masło.
Ugniatamy ciasto na gładko tak aby nie kleiło się do rąk.
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok 30 min
Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm
Blachę do tarty natłuszczamy i wysypujemy otrębami. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy i smażymy na złoto.
Kabaczek kroimy w drobną kostkę i podgotowujemy razem z drobnymi różyczkami brokuła.
Paprykę i pomidora kroimy w małą kostkę.
Jogurt naturalny wlewamy do miski i dodajemy do niego pesto
Mozzarellę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do jogurtu.
Wykonanie:
Do ostudzonego ciasta nakładamy kurczaka, i wszystkie warzywa.
Zalewamy jogurtem z mozzarellą
Siekamy drobno bazylię i oregano i posypujemy tartę.
Całość wkładamy na 35 min do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Smacznego!!!