Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia kiszona na zupę

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
czosnek 1-2 główki
koper duży pęczek
nasiona kopru do smaku
cukinia dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia kiszona na zupę

Cukinię umyć, utrzeć na tarce warzywnej o największych oczkach wprost do dużego garnka.
Na każdy kilogram utartej cukinii dodać łyżkę soli oraz kilka ząbków czosnku - można czosnek utrzeć na tej samej tarce, co cukinię.
Po kilkunastu minutach cukinia puści sok.
Opłukać koperek i w całości dodać do cukinii - ja kładę na dno naczynia i nakrywam cukinią w solance.
Dosypać nasiona kopsu na smak.
Wszystko dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką lub ściereczką.
Pozostawić na 3-5 dni do ukiśnięcia i zakończenia fermentacji.
Następnie cukinią napełnić średnie słoiki, wytrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, na wierzch (w każdym słoiku) dodać wyciśnięty ząbek czosnku i zakręcić czystymi pokrywkami.
Zapasteryzować słoiki 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 17.08.2012 14:40
świetne :) chyba masz plantację cukinii, tyle smaków z niej wydobywasz :)
parysek10 15.08.2012 15:40
ekstra pomysł
Habibi 15.08.2012 11:35
To wynalazek mojej babci :)
Anio?eczek 15.08.2012 10:04
super na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak