Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bakłażanem i rukolą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie rukoli
4 połówki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
4 łyżki oliwy ziołowej
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanem i rukolą

NA SOS
6 łyżek zalewy z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu balsamicznego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Bakłażan umyć, osuszy,ć, odciąć końce, pokroić razem ze skórką w mniej więcej 2 cm kostkę. Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek, pokroić w cienkie krążki. Kostki bakłażana oraz rozdrobnioną papryczkę chili krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie ziołowej i odstawić do ostudzenia.
Rukolę przebrać, opłukać, opłukać, osuszyć i oderwać twarde końce łodyżek. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki. Suszone pomidory osączyć z oliwy i posiekać. Do salaterki włożyć bakłażan z chili, cebulęm rukolę oraz pomidory.
W miseczce wymieszać zalewę z suszonych pomidorów z octem balsamicznym oraz przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymeiszać,.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 24.05.2011 20:33
hmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak