Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Zielona baba "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

winogrona 10 szt
galaretka agrestowa 1 op.
jogurt naturalny 0,5 kubeczka
wiórki kokosowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: " Zielona baba "

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.

Dzielimy na 2 części.
Zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie dowolne okrągłe naczynie
( u mnie duży kubek )
wykładamy folią spożywczą.

Do środka wkładamy winogrona.

Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut
( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę
( doda to puszystości ).

Kremową pianką zalewamy winogrona.

Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!

Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.

Odstawiamy do lodówki do stężenia
( im dłużej tym lepiej ).

Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.

Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 29.01.2013 09:25
Wygląd tej baby dość intrygujący, smak pewnie rewelacyjny!
kulinarny smak 31.12.2012 23:12
deser bardzo fajny, połączenie winogron z galaretką jak dla mnie bomba:)
Wiesława1 13.09.2012 08:30
ciekawa
Betka 09.09.2012 20:46
super;)
stokrotka 03.09.2012 17:41
ciekawy przepis
ziutula
ziutula 14.08.2012 10:54
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak