Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maliny na zimę

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 4 kg
cukier 3 kg
cukier żelujący 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Maliny na zimę

Kroki postępowania

1
Przebrane maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, żeby puściły sok.
Krok 1 - Maliny na zimę foto
2
Następnie garnek stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Jak zaczną się gotować, to gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest je zostawić na noc.
Krok 2 - Maliny na zimę foto
3
Następnego dnia dodajemy do garnka cukier żelujący (3:1), mieszamy dokładnie, ponownie zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Zbieramy też tworzącą się, podczas gotowania, piankę.
Krok 3 - Maliny na zimę foto
4
Gorące maliny przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Krok 4 - Maliny na zimę foto
5
Jak ostygną, to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiczki dobrze się zamknęły.
Krok 5 - Maliny na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 14.08.2012 00:11
malinki pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak