Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ciasto daktylowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 30 g
cukier brązowy 150 g
mąka pszenna 300 g
Soda oczyszczona Prymat 1 lyzeczka
jaja 2
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
cukier waniliowy 3 lyzeczki
mielone migdały 75 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 lyzeczki
cynamon 1 lyzeczka
wiórki kokosowe 200 g
margaryna 125 g
cukier 0,5 szklanki
aromat waniliowy
daktyle 200-300 g
dżem wiśniowy maly sloiczek
woda 250 (wrząca)
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
jaja 2 do masy kokosowej
orzechy włoskie 75 rozdrobnione
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ciasto daktylowe

Daktyle pokroic wzdluz na polowki, lub na 4 czesci. Zagotowac 250 ml wody i zalac nia daktyle, dodac maslo. Mieszac az do rozpuszczenia masla i odstawic do wychlodzenia. W osobnej misce przesiac make z proszkiem do pieczenia. W innej misce ubic jajka z brazowym cukrem na puszysty krem, az do calkowitego rozpuszczenia cukru. Do ubitych jajek dodac schlodzona mase daktylowa i dobrze wymieszac. Z kolei do maki z proszkiem dodajemy wszystkie przyprawy, orzechy, migdaly i aromat. Mase maczna mieszamy z masa jajeczno - daktylowa. Forme do pieczenia smarujemy maslem i posypujemy tarta bulka. Rozgrzewamy dobrze piekarnik i przekladamy ciasto do formy. Ciasto zapiekamy w temp. 180 przez ok 25 min. W tym czasie przygotowyjemy mase kokosowa, ktora polozymy na wierzch. W tym celu rozpuszczamy margaryne, ktora nastepnie chlodzimy. Ubijamy na sztywno piane z bialek(z odrobina soli). Miksujac dodajemy stopniowo zoltka, rozpuszczona kawe, wiorki i chlodna margaryne. Po uplywie 25 pieczenia, ciasto wyjmujemy, by polozyc na niego dzem wisniowy, a nastepnie mase kokosowa. Ponownie wkladamy ciasto do piekarnika i zapiekamy od 40 do 60 minut, kontorlujac drewnianym patyczkiem, czy ciasto sie upieklo. Ciasto pieklam 1 godzine i 20 minut, pod koniec pieczenia zmniejszylam temp do 170 by nie spiec kokosu. UWAGA! Ciasto nie moze lezec w piekarniku, gdyz zrobi sie suche. Nalezy je szybko wyjac i odstawic w chlodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.01.2012 11:18
Lubię ciasta bogate w bakalie, a Twoje wygląda mocno apetycznie.
ewaa 15.11.2011 21:25
wygląda apetycznie:)
Justa32 24.10.2011 10:27
smaczne
Mysiunia 09.06.2011 23:06
bardzo smaczne:)
FAFIK 01.03.2011 20:31
Piękne i smaczne
ewelinapac 08.12.2010 15:11
ja lubię bardzo
SmacznaPyza 31.08.2010 10:49
nie przepadam za daktylami, dla mnie są za mdłe, ale ciasto może być super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak