Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowo borówkowy biszkopt

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
mąka pszenna 5 łyżka
mąka ziemniaczana 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 8 g
cukier 3/4 szk
masa
rabarbar 400 g
borówka amerykańska 350 g
galaretka wiśniowa 1
galaretka cytrynowa 1
wody 1 szk
Polewa:
maragaryna 1/3 kostka
kakao 3 łyżka
cukier 1/3 szk
mleko 2 łyżka
DODATKOWO:
motylki cukrowe
różowy cukier błyszczący

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowo borówkowy biszkopt

Kroki postępowania

1
Na patelnię wrzucić pokrojony rabarbar, podlać wodą i dusić 5 minut. Następnie dodać borówkę i jeszcze chwilę dusić, ale aby borówki się nie rozpadły. Wsypać obie galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki. Każdy krążek nasączyć dowolnym sokiem.
Krok 1 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
2
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zwolnić obroty, dodać żółtka i połączyć z białkami. Ponownie zmniejszyć obroty, dodać mieszankę mąk i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Gotowe ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki.
Krok 2 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
3
Na pierwszy krążek wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem. Ponownie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem.
Krok 3 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
4
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. W rondelku rozpuścić wszystkie składniki na polewę i lekko przestudzić.
Krok 4 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
5
Wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na sam koniec posypać motylkami i różowym cukrem.
Krok 5 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

K&J 13.08.2012 18:45
ciekawe połączenie
gosia47-47 13.08.2012 18:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak