Przepis i sposób przygotowania na: keks morelowo-pomarańczowy
Stopić białą czekoladę i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie. Dodać miód, sok z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia, wlać przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę i miksować na najniższych obrotach. Odcedzić namoczone wcześniej morele i rodzynki, morele posiekać, orzechy i pestki dyni podobnie.
Bakalie zmieszać z łyżką mąki i na samym końcu dodać do ciasta. Delikatnie przemieszać i wlać ciasto do tortownicy natartej masłem i podsypanej bułką. Piec 1h w 180C włączając od czasu do czasu termoobieg.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować mocno naparem z herbaty i likierem pomarańczowym.
Udekorować stopioną mleczną czekoladą z dodatkiem łyżki mleka i morelami.