Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks morelowo-pomarańczowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 200 g
jajko 5
cukier puder 170 g
miód akacjowo-pomarańczowy 2 łyżki
morele suszone 100 g
rodzynki 100 g
orzechy włoskie 50 g
pestki dyni 50 g
sok z pomarańczy do smaku
sok z cytryny do smaku
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
biała czekolada 100 g
napar z herbaty mandarynkowej do smaku
likier pomarańczowy do smaku
czekolada mleczna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: keks morelowo-pomarańczowy

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Stopić białą czekoladę i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie. Dodać miód, sok z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia, wlać przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę i miksować na najniższych obrotach. Odcedzić namoczone wcześniej morele i rodzynki, morele posiekać, orzechy i pestki dyni podobnie.
Bakalie zmieszać z łyżką mąki i na samym końcu dodać do ciasta. Delikatnie przemieszać i wlać ciasto do tortownicy natartej masłem i podsypanej bułką. Piec 1h w 180C włączając od czasu do czasu termoobieg.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować mocno naparem z herbaty i likierem pomarańczowym.
Udekorować stopioną mleczną czekoladą z dodatkiem łyżki mleka i morelami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 13.11.2012 22:01
smaczne
Aleksandraa 14.08.2012 08:14
pycha :)
Habibi 13.08.2012 08:24
uwielbiam keksy
BeataJ 12.08.2012 12:45
wow poproszę kawałeczek :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak