Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka szwedzka po polsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa:
woda 4 szkl.
ocet 10 % 2 szkl.
cukier 2 szkl.
SOLANKA:
woda 2-2,5 litra
sól 1/2 szkl.
Składniki
ogórki 2,5 kg
cebula 1/2 kg
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka szwedzka po polsku

Ogórki umyć, pokroić w plasterki razem ze skórką.
Cebulę obrać i pokroić w piórka i pomięszać z ogórkami.
Z wody i soli przygotować roztwór, zalać ogórki z cebulą i odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie, kiedy warzywa puszczą sok, przelać je przez sito i odczekać, aż całkowicie odciekną.

Do każdego słoiczka wrzucić 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1/4-1/3 łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu.
Słoiczki wypełnić sałatką, ale nie ugniatać - powinno ich być nie więcej, niż 4/5 wysokości.

Składniki zalewy zagotować, następnie gorącą zalać ogórki.
Zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 19.03.2015 17:05
bardzo lubimy taką sałatkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak