Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinii i bakłażana

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1
cukinie małe 3
pomidory 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mięso mielone 250 g
boczek 100 g
cebula biała 2
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1/2 l
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii i bakłażana

Kroki postępowania

1
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie.
Krok 1 - Leczo z cukinii i bakłażana foto
2
W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy.
Krok 2 - Leczo z cukinii i bakłażana foto
3
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)
Krok 3 - Leczo z cukinii i bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

konwalia2502 07.04.2014 17:26
wyprobowalam ten przepis. danie jest naprawde bardzo smaczne .
Mysiunia 30.11.2012 13:57
bardzo apetyczne :) z chęcią bym zjadła teraz:)
Renia1 27.11.2012 14:58
lubię te warzywa, a danie prezentuje se swietnie
Edyta10
Edyta10 10.09.2012 18:30
wspaniale
PaniMISIOWA 21.08.2012 20:08
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak