Leczo z cukinii i bakłażana

Leczo z cukinii i bakłażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1
  • cukinie małe

    3
  • pomidory

    2
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mięso mielone

    250 g
  • boczek

    100 g
  • cebula biała

    2
  • przyprawa un. Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion

    1/2 l
  • papryka ostra mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo z cukinii i bakłażana
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie.
Krok 2 - Leczo z cukinii i bakłażana
W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy.
Krok 3 - Leczo z cukinii i bakłażana
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

konwalia2502

07.04.2014 17:26
wyprobowalam ten przepis. danie jest naprawde bardzo smaczne .

Mysiunia

30.11.2012 13:57
bardzo apetyczne :) z chęcią bym zjadła teraz:)

Renia1

27.11.2012 14:58
lubię te warzywa, a danie prezentuje se swietnie

Edyta10

10.09.2012 18:30
wspaniale

PaniMISIOWA

21.08.2012 20:08
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat