Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałami i lodami śmietankowymi

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżka
jabłka 4 szt
cynamon 2 łyżek
migdały w płatkach 70 g
cukier puder
lody śmietankowe
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami i lodami śmietankowymi

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

Mieszamy je z cukrem i cynamonem.

Wysmarowaną tłuszczem tortownicę (użyłam 26 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

Nakładamy jabłka, posypujemy je płatkami migdałów i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z lodami.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa/kalapurtka 15.08.2012 00:08
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak