Łosoś na parze z masłem cytrynowym i brokułami z sezamem

Łosoś na parze z masłem cytrynowym i brokułami z sezamem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    1 duży kawałek
  • brokuł

    1 sztuka
  • sezam

    1 garść
  • masło

    4 łyżki
  • cytryna

    1 cała
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W naczyniu do gotowania na parze wlać wodę , zagotować. Łososia oprószyć przyprawą do ryb, ułożyć w naczyniu, na wierzch położyć cztery plasterki cytryny. Brokuła umyć , podzielić na różyczki , ułożyć w naczyniu i delikatnie osolić. Przykryć pokrywką , gotować na parze całość około 20 min do miękkości. W tym czasie na małym ogniu rozgrzać masło, poczekać aż się rozpuści , dodać sok z połowy cytryny , delikatnie zamieszać , zestawić z ognia. Na suchej patelni podprażyć sezam . Rybę ułożyć na talerz polać masłem cytrynowym i popieprzyć, obok brokuły obsypać sezamem. Podawać od razu , smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

12.05.2013 14:14
ekstra, dla mnie

parysek10

11.08.2012 15:48
pięknie podany

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat