Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas do chleba

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas do chleba

Osobiście często piekę swój chleb - normalnie - bez maszynki - w silikonowych foremkach. Swój zakwas wyhodowałam sama, ale można go również "zdobyć" od innych, którzy lubią piec chleb :) Każdy zakwas, raz zrobiony służy nam potem przez wiele wiele razy bo za każdym razem gdy pieczemy chleb, zużywamy nasz zakwas ale z przygotowanego ciasta "odbieramy" ponownie do słoiczka kilka łyżek na kolejny raz. Przepis jest bardzo prosty - bierzemy jakieś większe naczynie (bo zakwas będzie rósł) i wsypujemy mąkę a następnie zalewamy ją ciepłą wodą. Mieszamy i przykryte ściereczką odkładamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypujemy do naszego zakwasu taką samą porcje mąki i wody i znowu mieszamy i znowu odkładamy. Trzeciego dnia te same czynności - i nasz zakwas powinien zacząć bąbelkować. Nie przejmujcie się zapachem. Cały proces "dosypywania" trwa ok 5 dni i po tym czasie najlepiej upiec pierwszy chleb :) a gotowy zakwas można trzymać w lodówce do 2 tygodni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.05.2013 21:06
jak dawno go nie robiłam :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak