Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym

Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    130 g
  • cukier puder

    50 g
  • masło

    50 g
  • jajko

    1
  • sól

    szczypta
  • Krem:

  • żółtka

    3
  • mleko

    250 ml
  • cukier puder

    60 g
  • mąka

    20 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    20 g
  • borówki

  • maliny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym
Na stolnicy wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder i sól. Wszystko zagniatamy aż zaczną powstawać grudki. Następnie znowu robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Całość zagniatamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 2 - Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym
Foremkę do tarty smarujemy i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż się zarumieni, około 15 minut.
Krok 3 - Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym
Ciasto studzimy, a w między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z 20 g cukru pudru na puszystą masę, dodajemy mąkę i mieszamy. W garnku podgrzewamy mleko z 40g cukru pudu i cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewamy do żółtek szybko mieszając i ponownie przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym
Śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek, dokładnie mieszamy. Krem rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście. Posypujemy malinami i borówkami.
Krok 5 - Tarta z dzikimi malinami i borówką amerykańską z kremem waniliowym
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

20.09.2016 20:24
Cudownie smakowite:)

Patrycja33

31.07.2016 15:12
wyglada bardzo apetycznie

Ada-Gaba

12.07.2015 22:04
wspaniała tarta

ben-ka

03.11.2014 22:45
Smacznie wyglądają te owoce na tarcie....

pestka

30.09.2014 11:23
wygląda bardzo kolorowo i smacznie

as28

25.07.2014 17:53
super tarta

EWI

09.07.2014 09:44
bardzo mi się podoba, muszę spróbować

Allice

28.06.2014 19:47
To coś dla moich kubków smakowych :)

cukiereczek

05.04.2014 12:49
ale apetyczna Tarta

Kejti

26.02.2014 00:16
Zrobiłam się głodna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat