Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże duszone

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2
masło 1/3 kostki
czosnek 2 zabki
sol i pieprz ziolowy do smaku
wino białe wytrawne 300 ml
małże 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Małże duszone

Małże rozmrozić. Wrzucić do miski i zalać zimna woda, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny aby posmak mułu złagodniał. Wylać wodę i ponownie zalać małże, lecz tym razem winem. Proponuje użyć wina wytrawnego, może być białe lub różowe, ja wybrałam moje ulubione – różowe z dzikiej róży. Małże zalane winem odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W rondelku rozpuścić masło i poddusić cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy, np. paprykę lub czosnek). Do lekko podduszonej cebuli wrzucamy odsączone małże. Ponownie doprawiamy. Po krótkim czasie posypujemy pokrojonym czosnkiem, mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze z 10-15 minut. Można doprawić natká pietruszki. Ta potrawa znakomicie smakuje z frytkami z piekarnika!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 19.07.2011 11:30
chyba się nie przekonam
Lidia11 02.09.2010 15:01
lubie małże wyprobuje
SmacznaPyza 29.08.2010 13:48
mnie na takie dano nie namówisz :-)
wedith1 31.07.2010 09:46
Apetycznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak