Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po nelsońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
śmietana 18 proc 20 dkg
mąka 2 łyżki
jajko 6 sztuk
grzyby suszone 3 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po nelsońsku

Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły (powinny być 2 szklanki wywaru). Grzyby odcedzić, osuszyć, drobno posiekać, oprószyć mąką i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać grzyby i udusić do miękkości. Doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, tak, aby były 2 szklanki sosu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, jajka i grzyby. Polać sosem i piec w rozgrzanym piekarniku aż do ozłocenia się skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 11.12.2011 17:26
bardzo fajny przepis
misia53 09.09.2011 23:54
zatrzymalam się w tym miejscu ,bo naprawdę jest to ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak