Ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki po nelsońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana 18 proc

    20 dkg
  • mąka

    2 łyżki
  • jajka

    6 sztuk
  • grzyby suszone

    3 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły (powinny być 2 szklanki wywaru). Grzyby odcedzić, osuszyć, drobno posiekać, oprószyć mąką i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać grzyby i udusić do miękkości. Doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, tak, aby były 2 szklanki sosu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, jajka i grzyby. Polać sosem i piec w rozgrzanym piekarniku aż do ozłocenia się skórki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

11.12.2011 17:26
bardzo fajny przepis

misia53

09.09.2011 23:54
zatrzymalam się w tym miejscu ,bo naprawdę jest to ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat