Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wanilia 3 strąki
rum 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt waniliowy

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, ale końce pozostawić złączone, nie wyskrobywać ziarenek wanilii. Wsadzić do słoiczka lub butelki (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w naczyniu). Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.

Ekstrakt gotowy jest dopiero po dwóch miesiącach, chociaż po tygodniu jego barwa zaczyna się zmieniać na ciemniejszą.
Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.
Jeżeli wykorzystujecie do czegoś ziarenka z lasek wanilii, a zostaną Wam same laski - warto dołożyć je do ekstraktu, wzmocnią jego aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 07.09.2012 20:18
ciekawe, warte wypróbowania
Habibi 17.08.2012 13:32
Ja wolę na czystym alkoholu, bo wtedy mam ekstrakt waniliowy, a w Twoim przepisie przy użyciu rumu wyjdzie waniliowo-rumowy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak