Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salsa z bakłażana i pomidorów

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1
pomidory 4
czosnek 3 ząbki
bazylia świeża garść
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Salsa z bakłażana i pomidorów

Kroki postępowania

1
Bakłażana obieramy i kroimy na plastry, które solimy. Odstawimy go na 10 minut, a po tym czasie papierowymi ręcznikami wycieramy wodę. Smażymy go na złoty kolor z obu stron.
Krok 1 - Salsa z bakłażana i pomidorów foto
2
Pomidory sparzamy i dusimy na wolnym ogniu dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano.
Krok 2 - Salsa z bakłażana i pomidorów foto
3
Po chwili dodajemy bakłażana i razem dusimy jeszcze chwilkę dodając przyprawy. Pod koniec duszenia dodajemy liście bazylii, dokładnie mieszamy. Całość można zblenderować.
Krok 3 - Salsa z bakłażana i pomidorów foto
4
Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.
Smacznego :)
Krok 4 - Salsa z bakłażana i pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 03.12.2012 22:46
wygląda pysznie
PaniMISIOWA 25.08.2012 11:28
rewlacyjna!
Agnieszka_B 09.08.2012 21:58
jeśli smakuje tak dobrze jak wyglada to ja poproszę :)
Misiabe 09.08.2012 20:41
Fajne danie,
misia53 09.08.2012 19:05
nigdy bakłażana nie jadłam w przeciwieństwie do cukini. Podobno jest gorzkawy , czy to prawda?
Mysiunia 09.08.2012 15:27
wyśmienite danie i pięknie wygląda! :)
Gosposia 09.08.2012 15:12
fajna
Sroczka 09.08.2012 15:05
Ładnie wygląda. Jestem ciekawa jak smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak