Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka orzechowa

Zbieramy zielone orzechy, ich ilość zależy od ilości alkoholu. Następnie orzechy myjemy i kroimy na ok. 8 części. Pokrojone orzechy wkładamy do słoika i zalewamy prawie do pełna spirytusem i wódką 1:1. Pod wieczkiem zostawiamy odrobinę powietrza. Nalewkę zostawiamy na 6 tygodni w tym czasie kilka razy otwierając. Roztwór zmieni kolor w tym czasie na ciemnobrązowy. Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę (1 część), a nasączone alkoholem orzechy zasypujemy cukrem, który w ciągu kolejnych 4 tygodni wchłania z orzechów resztki alkoholu. Zalewamy 2 część nalewki.
Mieszamy 1 i 2 część nalewki i odstawiamy do dojrzewania na 3-4 miesiące.

NALEWKA TA TO LEK NA WSZELKIE DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE(SZCZEGÓLNIE PRZEJEDZENIE)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.08.2012 10:20
bardzo fajny przepis
Stenka 09.08.2012 14:59
orzechy włoskie, zbierane w lpcu kiedy sa jeszcze zielone, nalewka nie jest smaczna ale pomocna na problemy żołądkowe
SmacznaPyza 08.08.2012 20:36
co to są zielone orzechy? jaki gatunek? na pewno nie wszyscy wiedzą
parysek10 08.08.2012 19:20
musi smakować wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak