Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe Ying-Yang

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż brązowy 10 dag
ryż paraboliczny 10 dag
olej 4 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe Ying-Yang

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła . Wsypać brązowy ryż .Smażyć 5 minut mieszając . Zalać 2 szklankami wody .Gotować ok. 25 minut tak by ryż był miękki i wchłonął całą wodę .Garnek z ryżem zawinąć w koc tak by był ciepły. W czasie gotowania ryżu brązowego rozgrzać w drugim garnku 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła .Wsypać ryż paraboliczny i smażyć 5 minut. Zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę kurkumy i gotować 25 minut . Ten ryż również zawinąć w koc. Po 30 minutach ułożyć na okrągłym półmisku obejmę od tortownicy ( małej). Z kawałka folii aluminiowej zrobić pasek tej długości by pozwolił wewnątrz obejmy tortownicy zrobić przegrodę nadającą kształt Ying-Yang. Uformować przegrodę .Na środku jednej i drugiej części postawić odwrócone dnem do góry małe filiżanki . Na jedną część wyłożyć brązowy ryż, po odłożeniu 4 łyżek .Na drugą część wyłożyć ryż paraboliczny , po odłożeniu 4 łyżek .Usunąć przegrodę . Wyjąć filiżanki . W puste miejsca po filiżankach wsypać ryż o odmiennym kolorze tzn w ryż brązowy wsypać żółty i odwrotnie. Całość obłożyć wkoło kawałkami liści sałaty karbowanej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak