Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkiem i cynamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko 2
jajko 3
cukier waniliowy 8 g
sól 1 szczypta
mąka 9 łyżek
cukier 3 Łyżeczka
mleko 1/3 szklanka
woda gazowana 1/3 szklanka
olej
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkiem i cynamonem

Kroki postępowania

1
Oddzielam żółtka od białek. Białka miksuje - ubijam ze szczyptą soli. W tym czasie obieram i kroję jabłka na drobne kostki. Do ubitych białek dodaję wodę gazowaną, cukier waniliowy, trochę mąki (nadal miksując) następnie mleko, żółtka i ponownie trochę mąki (razem około 9 łyżek) .Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajcie trochę wody gazowanej jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Na koniec wyłączam mikser i dodaje pokrojone jabłka oraz cynamon i mieszam już delikatnie łyżką
Krok 1 - Racuszki z jabłkiem i cynamonem foto
2
Smażę na rozgrzanym oleju małe racuszki - aż się ładnie zarumienią z obu stron
Krok 2 - Racuszki z jabłkiem i cynamonem foto
3
Ciepłe usmazone racuszki podaję z konfiturą lub dżemem i cukrem pudrem
Krok 3 - Racuszki z jabłkiem i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak