Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z cukinią podany z ryżem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
cukinia 1 kg
łopatka wieprzowa 60 dag
pomidory 2
cebula 1
margaryna 3 łyzki
mąka pszenna 4 łyzki
sól do smaku
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z cukinią podany z ryżem

Kroki postępowania

1
Mięso pozbawiamy z błon i nadmiaru tłuszczu po czym kroimy w niewielką kostkę. Cukinię obieramy, wydrążamy z niej środek, a następnie kroimy w zgrabną kostkę. Obrane ze skórki pomidory oraz cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Gulasz z cukinią podany z ryżem foto
2
Na patelni rozpuszczamy połowę tłuszczu, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mięso oraz przyprawę do gulaszu, całość przesmażamy do minut. W tym czasie do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy liście laurowe, 2 ziela angielskie i 1,5 łyżeczki soli – na gotującą się wodę wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy 30 minut.
Krok 2 - Gulasz z cukinią podany z ryżem foto
3
W tym czasie na patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę i przesmażamy na niej cebulę, po 3 minutach dodajemy pomidory i całość smażymy do czasu aż się rozpadną – doprawiamy solą i pieprzem. Między czasie gotujemy ryż – woreczki wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy 15 minut.
Krok 3 - Gulasz z cukinią podany z ryżem foto
4
Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy do niego cukinię oraz przesmażone pomidory – gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku
Krok 4 - Gulasz z cukinią podany z ryżem foto
5
Mąkę przypiekamy na suchej patelni, a następnie studzimy – do zimnej mąki stopniowo wlewamy gorący wywar i dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym przelewamy do gulaszu. Na talerzu układamy 2 gałki ciepłego ryżu, a obok polewamy sosem.
Krok 5 - Gulasz z cukinią podany z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 23.08.2012 17:35
smaczne :)
wedith1 16.08.2012 21:00
Sezonowo i na pewno smacznie :)
Cukiereczek13 09.08.2012 17:16
narobilaś mi wielkiej ochoty na Twoje danie :)
Beatris 07.08.2012 21:15
Pyszny musiał być ten gulasz. Z cukinią gulaszu jeszcze nie robiłam.
Gracer 07.08.2012 15:12
mniam mniam musiało być dobre
Konczi 07.08.2012 14:07
bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak