Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka wiśniowa- wisniówka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 1 kg
spirytus 0,75 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka wiśniowa- wisniówka

Wiśnie opłukać i wydrylować, ale kilka *ok. 20 sztuk) pozostawić niedrylowanych. Wiśnie dać do dużego słoja i zasypać cukrem, przykryć gazą i odstawić na kilka dni, codziennie potrząsając słoikiem kilkakrotnie. Po ok. 5-7 dniach wytworzony sok zlać do garnka, zagotować go i ostudzić, a następnie wymieszać z połową alkoholu ii rozlać do butelek.
Wiśnie zalać pozostałym spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia przelać nalewkę z butelek oraz sok ze spirytusem wytworzony z wiśni i wszystko wymieszać, przefiltrować przez gęstą gazę i rozlać do butelek. Pozostałe wiśnie można zasypać ponownie cukrem oraz zalać alkoholem i używać do ciast lub jako nadzienie do "ziemniaczków".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 19.03.2013 09:25
mniam, ale pycha
Ada-Gaba 04.03.2013 13:50
z pewnością dobra
mariel78 07.11.2012 22:13
pycha
mic 14.08.2012 16:47
nalewki robię często
Puszcza 10.08.2012 15:59
tez lubie takie
Justyna/Dzastus 10.08.2012 15:48
prosze bardzo
pacpaw 09.08.2012 20:25
takiej nigdy nie odmówię
Gracer 07.08.2012 14:02
naleweczka to jest ten smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak