Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z musem jabłkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mus jabłkowy 500-700 g
mąka pszenna 400 g
margaryna 125 g
żółtko jajek 1
jaja 2
cukier 1 szklanka
cukier 2 lyzki
cukier waniliowy 1 lyzeczka
cynamon 2 lyzeczki
olej 2 lyzki
mąka do posypania stolnicy
cukier puder do posypaania ciast
drożdże świeże 50 g
lód 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z musem jabłkowym

Etapy przygotowania
Najlepiej aby wszystkie produkty mialy temperature pokojowa tj aby nie były wyciągnięte bezpośrednio z lodowki. Smietane podgrzac, aby była letnia, margaryne rozpuścić i lekko schłodzić, aby nie była goraca. Drozdze rozkruszyc, posypac 1 lyzka cukru, smietanka i odstawic w cieple miejsce az drozdze zaczna pracowac tj wytworzy się lekka pianka. Nastepnie dodac pozostale składniki, tj: margaryne, make, pozostaly cukier, jaja, zóltko oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszac az do polaczenia składników, ciasto jest delikatne, mięciutkie i dobrze odchodzi od reki ( w razie gdyby się kleilo, dodac odrobine maki). Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-50 min. Gdy ciasto nam wyrosnie, posypujemy stolnice maka, wyciągamy ciasto i rozwalkujemy na ok. 5-7mm placek. Placek smarujemy olejem (np. za pomoca specjalnego pedzla), posypujemy 2 lyzkami cukru, nastepnie posypujemy cynamonem (wedle uznania 1-2 lyzeczkami) i nakładamy warstwe musu. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Można zagiąć lekko boczne końcówki ciasta, aby zatrzymac uciekanie musu. Przygotowujemy tortownice, która wyścielamy papierem do pieczenia, albo natłuszczamy i posypujemy bulka tarta. Delikatnie przenosimy ciasto, układamy je w naczyniu, zawijając lekko łącząc konce, i formujemy palcami wyrównujac powierzchnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -60 minut w 180-200 stopniach, kontrolując proces, aby nie spiec za mocno wierzchu ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 20.10.2011 15:04
smaczny,mniam
FAFIK 24.07.2011 19:28
Pyszny!
FAFIK 07.04.2011 06:57
Super przepis
Kate131 14.03.2011 07:24
jakie ładne
eli_555 07.11.2010 22:40
muszę upiec
ewasylwia 03.09.2010 20:51
Jak bym miała mus to bym go zrobiła
SmacznaPyza 28.08.2010 16:41
musi być przyjemnie wilgotne od tego musu
Ewa104 22.08.2010 10:38
Uwielbiam drożdżowe ciasta, z musem bardzo pysznie musi smakować.
wedith1 12.08.2010 09:44
Ale pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak