Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka z kurkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 1 sztuka
kurki 1 garść
śmietanka kremowa 150 ml
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka z kurkami

Kurki dokładnie myjemy, cebulkę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy grzyby z cebulą. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na oleju z obydwu stron na rumiano i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Do miękkich grzybków dolewamy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190'. Zapiekamy ok. 10 minut.

Polędwiczkę podałam z chrupiącą bagietką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 18.07.2013 22:26
Brzmi pysznie, połączenie naprawdę apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak