Przepis i sposób przygotowania na: torcik warzywny
1 Warstwa:
2 cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Białą część pora tniemy na krążki i dodajemy do cebuli. gdy pory zmiękną doprawiamy solą pieprzem i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%.
2 Warstwa:
Szpinak przesmażamy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek do smaku.
3 Warstwa:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, zostawiamy do ostygnięcia i rozgniatamy widelcem z grubsza.
4 Warstwa
Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach
5 Warstwa
Pozostałe 2 cebule również kroimy w kostkę przesmażamy na maśle, i dodajemy pomidory z puszki, czekamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą pieprzem.
Ser ścieramy na tartce
W tortownicy układamy torcik w kolejności torcik naleśnik, ser,warstwa ser, naleśnik, warstwa, ser, aż do wyczerpania składników. Ser powinien znaleźć się pod każdym leśnikiem i kończyć warstwy.
Wstawiamy do piekarnika na ok 20minut do temp 170C