Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy wieniec drożdżowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże świeże 50 g
maka raozwa 2/3 szklanki
mleko 100 ml
cukier 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 1
olej 5 lyzek
cukier waniliowy 1 lyzeczka
sok z cytryny
nektarynka 3
jabłko kwaśne 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzki
cukier puder do posypania ciasta
mąka do obsypania stolnicy
papier do peiczenia
borówki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy wieniec drożdżowy

Mleko podgrzac, aby było lekko cieple. Drozdze rozkruszyc, zasypac lyzka curku i 3 lyzkami mleka, odczekac 10-15 minut. Dodac jajo, pozostale mleko i cukier, 3 lyzki oleju, cukier wanilinowy i przesiana make (pszenna i razowa), wszystko dobrze wymieszac, w razie gdyby ciasto nie odstawalo od reki, dosypac odrobine maki. Ciasto przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przygotowac owoce: borówki (jagody) umyc i osuczyc papierowym recznikiem. Nektarynki i jabłko obrac i pokroic na mala kosteczke. Owoce wrzucic do miski, skropic sokiem z cytryny i dodac ½ szklanki cukru i 2 lyzki bulki tartej., wymieszac. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na cienki placek (ok. 5mm), natłuścić olejem (uzywam specjalnego pedzla) , wrzucic owoce i zawijac ostrożnie ciasto w rolade.
Forme na wieniec wyścielić papierem do pieczenia i umieścić w niej rulon ciasta, tak łącząc dwa jego konce. Rozgrzac piekarnik. Uformowac delikatnie palcami, aby powstala w miare rowna powierzchnia i pourywac ciasto na wierzchu w kilku miejscach, tak, aby widac było owoce. Piec ok. 35-40 minut, początkowo przez 15 min w 200 stopniach, pozniej zmniejszyc do 180. Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem. Polecam, smaczne, bardzo owocowe. Dla mnie najlepsze na trzeci dzien po upieczeniu…:). I mala uwaga – nie każdy lubi make razowa, mnie osobiście lepiej smakuje drożdżowe ciasto na pszennej, wiec przed przygotowaniem proszę wziąć pod uwage, który wariant wybrac :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 01.06.2012 08:44
piękny i jaki apetyczny
anemon 11.01.2012 09:17
Ty to masz talent do tych słodkich wieńców, co jeden to piękniejszy i lepszy.
ilka_86 31.12.2011 09:53
pyszne ciasto
treonina 17.08.2011 00:36
smakowite
Kate131 19.06.2011 08:29
ślicznie ci wyszedł
Jolanta40 22.05.2011 18:25
mniam, jakie apetyczne
ZEWA 26.03.2011 11:46
pyszności
ZEWA 26.03.2011 11:46
pyszności
ZEWA 26.03.2011 11:46
pyszności
Tahitha 20.02.2011 19:38
Bardzo fajny przepis :)
aisoglam 09.12.2010 23:02
Pięknie wygląda :)
eli_555 22.10.2010 23:11
Pycha,muszę upiec.
Dorota71 23.09.2010 08:14
wygląda super
Babciagramolka 18.09.2010 19:44
Czemu ja nie umiem takiego upiec ? Sarenko nie masz jednego na wynos ?
banditka 01.09.2010 22:21
innych wiencow nie widzialam ale ten jest super!
SmacznaPyza 28.08.2010 16:39
zgadzam się z Msewką, wieńce to Twoja specjalność :-) zawsze pięknie Ci wychodzą
Ewa104 24.08.2010 06:54
Twoje wieńce wieńczą całe Twoje kucharzenie.Zawsze smacznie się prezentują.
caroline1983 12.07.2010 12:52
Fajne ciasto :)
bernika 11.07.2010 22:15
ładnei wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak