Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z jogurtem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
oliwa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżeczka
jogurt naturalny 150 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z jogurtem

Kroki postępowania

1
Botwinkę myjemy, małe buraczki obieramy ze skórki. Oddzielamy buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone buraczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 1 - Botwinka z jogurtem foto
2
Dosypujemy posiekane łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Krok 2 - Botwinka z jogurtem foto
3
Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
Krok 3 - Botwinka z jogurtem foto
4
i podajemy.
Krok 4 - Botwinka z jogurtem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 30.08.2012 11:47
smaczne
Amellia 06.08.2012 09:07
mniam
kulinarny smak 06.08.2012 05:44
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak