Flamandzki browarek

Flamandzki browarek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    1 kg
  • masło

    1/2 kostki
  • śmietana

    1/2 litra
  • tarty ser

    10 dkg
  • gałka muszkatołowa

  • sól i pieprz

    do smaku
  • piwo jasne

    1 butelka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać, udusić w połowie podanej ilości masła. Gdy stanie się jasnożółta zdjąć z ognia. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej warstwami ziemniaki i cebulę - ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Piwo wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać serem i przykryć wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec ok. 2 godzin. Gdy wierz się lekko zarumieni, zmniejszyć temp. do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

22.06.2011 17:37
super

RenataZ-et

05.05.2011 09:05
bardzo ciekawe

kuklik

15.01.2011 15:12
coś nowego

pioge7

26.11.2010 16:03
extra

Kate131

23.08.2010 07:06
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat