Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przecier pomidorowy 7 lyzek
woda 2 litry
mięso wieprzowe 200 g
korzeń pietruszki 1
marchewka 3-4
cukinia 1-2
czosnek 3-4 zabki
ziemniaki 4 duze
por 1/2 duzego
cebula 1 duza
papryka 1 duza
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
lody 3 sztuki
soczewica czerwona 6 lyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo

Soczewice zalac woda i zostawic na co najmniej 20min. Po upływie czasu, wypłukać ziarna kilkakrotnie, az woda będzie czysta. W duzym garnku zagotowac wode, posolic i wsypac ok. 2 lyzek kucharka. Wrzucic mieso (można pokrojoic na mniejsze porcje), gotowac ok. 10-15 min. Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule, papryke i ziemniaki pokroic w kostke. Pietruszke, cukinie marchew, selera oraz pora pokroic w plastry lub pólplastry. Zabek pokroic drobno w kosteczke. Do gotującej wody z miesem wrzucamy lisc laurowy, papryke w proszku, pieprz ziolowy i czarny mielony oraz warzywa: cebule, marchew, pietruszke, papryke i gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy ziemniaki, cukinie, seler oraz odsaczona soczewice – gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy pora, czosnek i dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut i gotowe. Zupka jest pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 23.05.2011 09:54
Gęsta, aromatyczna... Pyszna :)
SmacznaPyza 27.08.2010 11:09
bardzo lubię takie zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak