Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w sosie śliwkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
cebula 3 szt
suszone śliwki 10 dag
sok jabłkowy 1/2 szklanki
imbir 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w sosie śliwkowym

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 24.11.2011 21:43
Apetyczne :)
Beata61 27.07.2011 11:26
ciekawy pomysł
szajba2 02.04.2011 14:33
niespecjalnie podoba mi się ten sos
Misiakova 25.02.2011 08:28
ciekawa propozycja
Barbara55 26.01.2011 16:05
kurczak nie byłby zadowolony
Babciagramolka 22.01.2011 17:03
Często stosuje powidła jako przyprawę do mięs
berys18 19.01.2011 09:25
może byc fajne
ewelinapac 09.12.2010 19:24
muszę spróbowć
iwona332 05.11.2010 00:07
super
grasylwia 08.08.2010 13:41
Ja też
Emilia22 19.07.2010 18:15
na pewno wykorzystam ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak