Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki ze szpinakiem i serem feta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mrożony szpinak 1 opakowanie
ser feta 1 opakownie
czosnek 4-6 zabków
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki ze szpinakiem i serem feta

Ciasto francuskie odkładamy do odmrożenia.
Szpinak przekładamy do garnuszka, i na małym ogniu rozmrażamy go, gotując pod przykryciem ok. 15 min. Lekko odcedzamy jeśli woda nie odparowała w całości.
Doprawiamy czosnkiem, wyciśniętym przez praskę.
Lekko studzimy. W tym czasie ser feta w miseczce rozdrabniamy. Wrzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić do smaku- ale wg mnie ser feta jest na tyle słony, że nie potrzeba żadnych przypraw dodatkowych.
Ciasto tniemy wg uznania na trójkąty lub prostokąty, nakładamy na jedną połowę nasz farsz z fety i szpinaku i zaklejamy dobrze brzegi.
Gotowe sakiewki smarujemy rozmąconym żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.

Wyśmienicie smakują na ciepło ale także na zimno.
Polecam

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

medi 28.10.2012 20:15
rewelacja:)bardzo lubię szpinak:)
Monika58 07.10.2012 10:48
pyszne
elficzna 19.08.2012 12:02
uwielbiam, po prostu to jest chyba moje ulubione danie :) pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak