Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczka teściowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duże suszone śliwki 50 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
wiórki kokosowe 4 łyżki
cukier 3,5 szklanki
woda 3/4 szklanki
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Oczka teściowej

Śliwki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie (można dodać kilka kropli aromatu). Gdy śliwki napęcznieją, każdą delikatnie naciąć i ostrożnie usunąć pestkę, nie rozrywając śliwki. Cukier zagotować z wodą, dodać wiórki, i stale mieszając podgrzewać na maleńkim ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Do przestudzonej masy, stale mieszając, po kolei dodawać żółtka. Do każdej śliwki delikatnie włożyć łyżeczkę masy. Śliwki można obtoczyć w grubym cukrze. Przed podaniem przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lucyna15
lucyna15 11.07.2010 11:44
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak