Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosek z galaretką agrestową

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 40 dag
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
gorzkiej czekolady. 10 dag
masła 10 dag
jajek 6 szt
cukru pudru 45 dag
białej czekolady 10 dag
mleko 600 ml
cukru waniliowego 1 torebka
herbatników 10 dag
wywaru z herbaty 150 ml
brandy 50 ml
soku z cytryny 20 ml
cukru kryształu 2 łyżeczki
galaretka agrestowa
wiórki kokosowe 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosek z galaretką agrestową

Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem łyżki masła. lekko przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać 25 dag cukru, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczoną czekoladę. Wstawić na około 25 minut do piecyka (temperatura 180 stopni). Ostudzić.

Masa kokosowa: mleko zagotować z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zgęstnieją. Dodać masło i białą czekoladę. Wymieszać.

Poncz: gorący wywar z herbaty wymieszać z cukrem kryształem i sokiem z cytryny. Ostudzić. Zimny napar wymieszać z brandy.

Ostudzone ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciasto wyłożyć masę kokosową i równomiernie rozłożyć herbatniki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 18.03.2012 21:30
świetne
kasienka23 14.03.2012 11:40
ale smaczne!
Małgorzata106 11.06.2011 19:33
pycha
iwona332 22.12.2010 00:12
super
Smakosz6 04.12.2010 13:45
mniam
Nina7 12.08.2010 19:11
Wygląda wspaniale:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak