Kokosek z galaretką agrestową

Kokosek z galaretką agrestową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej tortowej

    40 dag
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • gorzkiej czekolady.

    10 dag
  • masła

    10 dag
  • jajek

    6 szt
  • cukru pudru

    45 dag
  • białej czekolady

    10 dag
  • mleka

    600 ml
  • cukru waniliowego

    1 torebka
  • herbatników

    10 dag
  • wywaru z herbaty

    150 ml
  • brandy

    50 ml
  • soku z cytryny

    20 ml
  • cukru kryształu

    2 łyżeczki
  • galaretka agrestowa

  • wiórki kokosowe

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem łyżki masła. lekko przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać 25 dag cukru, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczoną czekoladę. Wstawić na około 25 minut do piecyka (temperatura 180 stopni). Ostudzić.

Masa kokosowa: mleko zagotować z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zgęstnieją. Dodać masło i białą czekoladę. Wymieszać.

Poncz: gorący wywar z herbaty wymieszać z cukrem kryształem i sokiem z cytryny. Ostudzić. Zimny napar wymieszać z brandy.

Ostudzone ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciasto wyłożyć masę kokosową i równomiernie rozłożyć herbatniki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

18.03.2012 21:30
świetne

kasienka23

14.03.2012 11:40
ale smaczne!

Małgorzata106

11.06.2011 19:33
pycha

iwona332

22.12.2010 00:12
super

Smakosz6

04.12.2010 13:45
mniam

Nina7

12.08.2010 19:11
Wygląda wspaniale:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat