Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1 kg
cukier 0,35 kg
żelfix

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy

Kroki postępowania

1
Jagody oczyszczamy z liści, chwilkę smażymy. Następnie dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy go z jagodami. Całość zagotowujemy.
Krok 1 - Dżem jagodowy foto
2
Kolejno dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. Dżem gotujemy jeszcze około 5 minut. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki stawiamy do góry dnem.
Krok 2 - Dżem jagodowy foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Dżem jagodowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 17.03.2013 14:42
ja robię również i tak jak Mysiunia bez sztucznego żelfixu
Cukiereczek13 30.09.2012 10:29
Chętnie wypróbuje za rok Twój sposób na dżem :) Masz rację, u mnie w domu robi się też sporo soków z jagód - zawsze pomagają na ból brzuszka ;)
Mysiunia 29.09.2012 21:58
jak dla mnie dżem z jagódek jest najlepszy :) Spróbuj następnym razem nie dawać żelfixu, który ma sporo konserwantów. Jagody mają to do siebie, że same 'twardnieją' i robi się zbity dżem, wystarczy kilka minut prażyć na wolnym ogniu i pasteryzować ok 8 minut - wedle tej receptury mam słoiczki sprzed 6 lat - zero pleśni i dżem jest baaardzo gęsty :)Jagody (świeże lub ze słoika) są idealnym lekiem na biegunki, więc może stąd ich tendencja do tego, że konfitury są gęste :) :)
PaniMISIOWA 26.08.2012 10:33
nie ma jak domowe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak