Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe wg Misiabe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 30 dkg
masło 25 dkg
cukier 1/2 szt
likier kawowy 3 łyżki
jajko 6 szt
mąka 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe wg Misiabe

Kroki postępowania

1
Czekoladę połamać na kawałeczki, wrzucić do garnuszka. Dodać miękkie masło oraz cukier. Postawić na małym ogniu. Składniki roztopić, dodać likier i zostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe wg Misiabe foto
2
Jajka wbić do miski. Miksować aż podwoją swoją objętość. Połączyć z mąką.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe wg Misiabe foto
3
Cały czas ubijając wlewać delikatnie masę czekoladową.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe wg Misiabe foto
4
Kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Przygotować także większą blaszkę, do której należy nalać wody. Foremkę z ciastem włożyć do większej blaszki. Woda ma być na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w temp. 170 C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe wg Misiabe foto
5
Następnie ciasto odwrócić "do góry nogami" i posypać cukrem pudrem. Można podawać same lub z bitą śmietaną.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe wg Misiabe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.08.2012 15:19
na pewno smaczne !
Habibi 24.08.2012 07:28
Już mi smakuje :)))
elficzna 12.08.2012 19:28
super pomysł, na pewno bylo pyszne :)
jolanta19 05.08.2012 19:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak