Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w marynacie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 2 kawałki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
soli szczypta
pieprzu szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w marynacie

Kroki postępowania

1
Marynata:

Czosnek siekamy. Dodajemy sok z cytryny - można również wydobyć łyżeczką "miąższ" cytryny i wrzucić do marynaty. Dodajemy olej ryżowy lub oliwę extra vergin. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Krok 1 - Łosoś w marynacie foto
2
Obtaczamy obrane ze skóry kawałki łososia w marynacie. Ja akurat miałem ogon, ale równie dobrze nadają się dzwonki. Położyć obok 2-3 plasterki cytryny.
Krok 2 - Łosoś w marynacie foto
3
Naczynie w którym będziemy piec łososia przykrywamy SZCZELNIE folią aluminiową - chodzi o to, żeby łosoś "udusił" się w marynacie i soku z cytyn. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Łosoś w marynacie foto
4
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 4 - Łosoś w marynacie foto
4
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 5 - Łosoś w marynacie foto
4
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 6 - Łosoś w marynacie foto
4
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 7 - Łosoś w marynacie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.10.2013 17:03
smaczna ta rybka
Bernadeta1 24.01.2013 00:26
super przepis
Natalia40 26.08.2012 01:15
pyszny
aga130982 22.08.2012 06:36
super
aga130982 22.08.2012 06:36
super
adelajda 21.08.2012 05:18
lubię !
gusia1000 21.08.2012 00:18
Dobra ryba.
IlonaAlbertos 10.08.2012 10:29
Lekka i pyszna potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak