Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnej porzeczki 2.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kilogram
spirytus 1 litr
woda 1 litr
porzeczki czarne 2 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnej porzeczki 2.

Owoce czarnej porzeczki opłukać, wsypać suche do dużego słoja, przesypując cukrem.

Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5). Co jakiś czas potrząsamy słojem i odkręcamy na chwilę zakrętkę, by nie pękł nam słoik.

Gdy cukier się rozpuści, a porzeczki puszczą sok, wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na około 1,5 tygodnia.

Po tym czasie zlewamy sok i dolewamy wodę, odstawiamy na około 3 tygodnie. Po upływie tego czasu filtrujemy np. przez filtr do kawy. Nalewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Nalewka może stać kilka lat, o ile ktoś tyle wytrzyma.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 04.06.2013 09:33
pyszna nelewkA
rjustysia 02.05.2012 12:57
Nalewka z porzeczki jest naprawdę przepyszna!
Zoso 17.02.2012 20:10
pyszne
krzyniu1984 27.12.2010 14:15
świetne!
misia53 26.08.2010 22:01
Upajam się widokiem.
SmacznaPyza 15.08.2010 09:45
i co mam powiedzieć? chyba tylko westchnąć z żalu, że się jej nie napiję...
Przemek4 12.08.2010 14:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak