Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowy sernik z jagodami i płatkami białej czekolady

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietany 30% 500 ml
jajek 9 szt.
jagód 15 dag
białej czekolady 10 dag
herbatników 20 dag
cukru pudru 30 dag
budyniu waniliowego 8 dag
sok z połowy cytryny do smaku
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy sernik z jagodami i płatkami białej czekolady

Twaróg dwukrotnie przemielić przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i z 6 białek ubić sztywną pianę. Schłodzoną śmietankę również ubić. Żółtka utrzeć z 25 dag cukru pudru. Cały czas ucierając dodawać kolejno zmielony ser, budyń, śmietanę,, sok z połowy cytryny, startą na dużych oczkach białą czekoladę i na samym końcu pianę z białek. Dokładnie wymieszać na pulchna masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na spodzie równomiernie rozłożyć pokruszone herbatniki. Wyłożyć masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 stopni na pół godziny.

Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Sernik wyjąć z piecyka i po wierzchu rozsypać jagody. Wstawić ponownie na 25 minut (temperatura pozostaje ta sama). Z pozostałych białek ubić pianę i dodać 5 dag cukru pudru. Ubita pianę wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do piecyka tak, aby pianka się przyrumieniła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 29.09.2011 07:17
Ładny i pyszny.
Edyta38 10.07.2011 15:53
pychota!!!!
Nina7 25.02.2011 09:15
pychota:)
Karolina92 24.11.2010 20:42
uwielbiam serniki, a ten jest jeszcze z jagodami - cos wspanialego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak