Śmietanowy sernik z jagodami i płatkami białej czekolady

Śmietanowy sernik z jagodami i płatkami białej czekolady

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietany 30%

    500 ml
  • jajek

    9 szt.
  • jagód

    15 dag
  • białej czekolady

    10 dag
  • herbatników

    20 dag
  • cukru pudru

    30 dag
  • budyniu waniliowego

    8 dag
  • sok z połowy cytryny

    do smaku
  • twaróg

    1 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg dwukrotnie przemielić przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i z 6 białek ubić sztywną pianę. Schłodzoną śmietankę również ubić. Żółtka utrzeć z 25 dag cukru pudru. Cały czas ucierając dodawać kolejno zmielony ser, budyń, śmietanę,, sok z połowy cytryny, startą na dużych oczkach białą czekoladę i na samym końcu pianę z białek. Dokładnie wymieszać na pulchna masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na spodzie równomiernie rozłożyć pokruszone herbatniki. Wyłożyć masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 stopni na pół godziny.

Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Sernik wyjąć z piecyka i po wierzchu rozsypać jagody. Wstawić ponownie na 25 minut (temperatura pozostaje ta sama). Z pozostałych białek ubić pianę i dodać 5 dag cukru pudru. Ubita pianę wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do piecyka tak, aby pianka się przyrumieniła.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

29.09.2011 07:17
Ładny i pyszny.

Edyta38

10.07.2011 15:53
pychota!!!!

Nina7

25.02.2011 09:15
pychota:)

Karolina92

24.11.2010 20:42
uwielbiam serniki, a ten jest jeszcze z jagodami - cos wspanialego!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat