Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyzki
koperek świeży 1 pęczek
kwaśna śmietana 4 łyżki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler mały 1 sztuka
skrzydeła z kurczaka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Skrzydełka z kurczaka podgotować w osolonej wodzie, marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki i umyć, a następnie dodać do gotujących się skrzydełek. Gotować aż do miękkości warzyw, doprawić do smaku solą. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę i zrobić lekko rumianą zasmażkę, koperek posiekać i dodać do zasmażki, zalać szklaną bulionu i podgotować. Jeśli sos jest za gęsty dodać jeszcze bulionu, a jeśli jest za rzadki odparować bulion. Na końcu dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany i pogotować 10 minut. Konsystencję sosu można dobierać dowolnie poprzez odpowiednią ilość bulionu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 18.12.2013 14:49
Lubię taki sosik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak