Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka waniliowo rodzynkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 200 g
margaryny kasia 200 g
jajek 5
mąki pszennej 250 g
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczka
rodzynek 3/4 szk
soli 1 szczypta
Polewa:
cukru pudru 1 szk
margaryny kasia 1/3 kostka
mleko 2 łyżka
kakao 2 łyżka
DODATKOWO:
kandyzowana skórka pomarańczow
motylki cukrowe
wanilia 1 op
cukier puder 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Babka waniliowo rodzynkowa

Kroki postępowania

1
Margarynę stopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka wlać do miski, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
2
Gdy będą dobrze ubite wlać schłodzoną margarynę i dalej miksować.
Następnie dodawać po łyżce mieszanki mącznej i na wolnych obrotach wyrobić ciasto.
W drugim naczyniu ubić pianę z białek z solą i dodać ją do ciasta.
delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
3
Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem lub bez posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Krok 3 - Babka waniliowo rodzynkowa foto
4
Składniki na polewę umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewając rozpuścić je.
Gotową polewą polać babkę a na koniec posypać ja skórką pomarańczową i motylkami.
Krok 4 - Babka waniliowo rodzynkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.10.2016 17:16
Pyszna babeczka
rjustysia 02.07.2013 22:59
Pięknie wygląda!
Konczi 03.08.2012 13:02
Kolejny udany wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak